Legendák legendái

(Legendák legendái)

Futballt és irodalmat egyaránt kedvelő ember számára nincs nagyobb öröm, mint amikor e kettő találkozik. Ezért olvastam különös érzésekkel Darvasi László egyik – kizárólag fociról szóló – novelláskötetét.

Különösen jó érzés volt, hogy Kiss Lászlót is megemlíti egyik történetében.

Íme a részlet:

Szupi mesélte, hogy tizennyolc éves volt, és a Kiss Lacit kellett fognia. Szeged–Vasas meccs, természetesen. Kiss Laci fölterelte a labdát a szögletzászlóhoz, abba a drága kis sarokba, ami szerintem egy labdarúgópálya legszerethetőbb területe. Szóval vezetgette a labdát Kiss Laci, Szupi meg ment, kapart utána, és eldobta magát, hogy a testével állja útját a beadásnak. Hja, a testünk! Az a sok szép hús, és a fényes lélek. Mert a Kiss Laci csak megmutatta a mozdulatot, de nem vitte véghez. Szupi nekirepült a szögletzászlónak, de már ugrott is a földről, mert hiszen látta, hogy a Kiss Laci csak beadná azt a nyomorult labdát, és Szupi megint a testével akarta útját állni a beadásnak, és vetődött, és újfent

mindhiába, mert a Kiss Laci megint csak mutatta a mozdulatot. De Szupi, hiszen tizennyolc éves volt, újra felugrott, mert most már biztosnak tűnt, hogy a Kiss Laci beadja azt az átkozott labdát, és Szupi újra csak nekirepült a szögletzászlónak, és a Kiss Laci csak állt, a labda meg pörgött előtte, és akkor a Kiss Laci belenézett Szupi tizennyolc éves arcába, és látta Szupi tekintetéből, hogy az újra vetődne, hogy akár holnap estig dobálná tizennyolc éves testét a beadások elé, és akkor a Kiss Laci elmosolyodott, a megnyugvó labdára pillantott, és csak annyit mondott halkan Szupinak:

Vidd el, kicsi, bazd meg.

 Ez a részlet annyira megtetszett nekem, mert nagyon jellemzőnek találom, hogy jelen könyv mottójául is szükségesnek éreztem a külön kiemelésre.

Az eset valószínű nem történt meg. Vagy amennyiben megtörtént, nem így. Nem életszerű, hogy egy bajnoki tétmérkőzésen egy csatár otthagyja szándékosan a labdát a védőnek. Viszont nagyon jellemző. Jól mutatja azt a karizmát és nehezen megfogalmazható állapotot, amelyik Kiss Lacit övezi a szurkolók körében. Ebből is az látszik, hogy mítoszteremtő és mítoszképző embere ő a magyar labdarúgásnak.

(A részlet a hamarosan megjelenő Kisslaci-morzsák című könyvből való. A könyv megrendelhető a kisslacimorzsak@gmail.hu email címen. Ára: 4900 Ft.